Αν σε καταφέρουν να ρωτάς λάθος ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαντήσεις.

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Εργοδότης" , "Εργοκαρπωτής" η "Κερδολήπτης"


Σκέφτεται αλήθεια κανείς ότι η λέξη "εργοδότης" είναι οξύμωρον και ύπουλη κατασκευή. Πιο ακριβής θα ήταν "εργοκαρπωτής" ή "κερδολήπτης" σου αλλά προφανώς δεν θα το δεχόντουσαν κάποιοι αυτό.

Ο μόνος τρόπος να συνδυάσεις εργασία και δουλειά είναι αν είσαι εσύ αφεντικό του εαυτού σου. Αλλιώς και να παράγεις έργο για το σύνολο, δουλεύεις απλά πιο αποτελεσματικά για το αφεντικό σου και δεν έχεις τα ψυχολογικά ωφέλη της εργασίας.

Διότι ακόμη και ο καλύτερος εργοδότης δεν είναι φίλος σου. Προτεραιότητα του είναι η επιχείρησή του και αν τα πράγματα δυσκολέψουν θα το δεις έμπρακτα. Το να είναι αξιοπρεπής άνθρωπος είναι φυσικά πάρα πολύ σημαντικό σε πολλούς τομείς της δουλειάς και της καθημερινότητας σου, αλλά δεν σημαίνει ότι ο εργοδότης είναι φίλος σου. Ίσως ο φίλος σου να είναι και εργοδότης σου αλλά οι δύο έννοιες δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Τώρα, σε κάποιες περιπτώσεις, στη δουλειά σου, αν έχεις πολύ καλό αφεντικό, μπορεί ταυτόχρονα να εργάζεσαι. Τότε το αφεντικό σου γίνεται και εργοδότης σου, με την έννοια ότι σε αμοίβει και καρπώνεται τα κέρδη από τον κόπο σου, αλλά δημιουργεί συνθήκες με την στάση του που σου επιτρέπουν να αμοίβεσαι κάνοντας κάτι που αγαπάς.

Αυτό που θέλω να πω με όλο αυτό είναι ότι οι δύο έννοιες είναι ουσιαστικά ανεξάρτητες μεταξύ τους, απλά μερικές φορές τυγχάνει να συμπίπτουν. Για παράδειγμα, αρκετοί που κέρδισαν εκατομμύρια στο τζόκερ ξαναρχίζουν να εργάζονται. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από εργασία αλλά όχι από δουλειά. Αντιστοίχως, καθένας ξέρει κάποιους, ουκ ολίγους, που νοιώθουν να πνίγονται και μισούν κάθε ώρα της "μισθωτής τους σκλαβιάς" επειδή ακριβώς δουλεύουν, αλλά δεν εργάζονται.

.................................................
Αρχική δημοσίευση πνευματική Ιδιοκτησία Κωνσταντίνου Σολομωνίδη. Δημοσιεύεται υπό τους όρους της άδειας Ανοιχτού Περιεχομένου που βρίσκονται στην σελίδα http://opencontent.org/opl.shtml. Οποιαδήποτε επεξεργασία ή αναδημοσίευση υποχρεωτικά περιέχει αναφορά στην αρχική δημοσίευση που βρίσκεται στη http://polopetrakis.blogspot.com/2010/07/blog-post_07.html, αυτή την ειδοποίηση αυτούσια και υποχρεωτικά πληροί τους όρους της Αδειας Ανοιχτού Περιεχομένου. Τονίζεται η υποχρέωση υπό την άδεια ανοιχτού περιεχομένου να σημειώνονται με σαφήνεια τα σημεία που είναι διορθώσεις ή προσθήκες. Οι προσθήκες είναι πνευματική ιδιοκτησία των αντίστοιχων συγγραφέων τους και εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν δέχεται σχόλια σε greeklish .