Αν σε καταφέρουν να ρωτάς λάθος ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαντήσεις.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Προς πλήρη απαγόρευση της παράνομης ξυλείας

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πραγματικός της όγκος της παράνομης ξυλείας στην παγκόσμια αγορά κυμαίνεται μεταξύ 350 και 650 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ή 20% έως 40% της παγκόσμιας παραγωγής ξυλείας . Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη σήμανσης της νόμιμης ξυλείας. Όμως , στην πράξη η διασφάλιση της νομιμότητας της ξυλείας σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.
«Φωτιές» άναψε στα ευρωπαϊκά όργανα η θέσπιση κανονισμών που θα υιοθετούν την πλήρη απαγόρευση της παράνομης ξυλείας έπειτα από την άρνηση των κυβερνήσεων, μέσω του Συμβουλίου υπουργών, να υιοθετήσουν σχετική πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πολύ μεγάλο ποσοστό της τροπικής ξυλείας που κυκλοφορεί στην αγορά προέρχεται από τα, μέχρι πρότινος, παρθένα δάση και όχι από φυτείες ή δάση στα οποία γίνεται διαχείριση της υλοτομίας, με αποτέλεσμα τα δέντρα και μαζί τους το δάσος απλώς να χάνονται για πάντα.
Υπάρχουν δε περιοχές του πλανήτη στις οποίες η λαθροϋλοτόμηση ξεπερνά και το 50% της συνολικής υλοτομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο πραγματικός της όγκος της παράνομης ξυλείας στην παγκόσμια αγορά κυμαίνεται μεταξύ 350 και 650 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ή 20% έως 40% της παγκόσμιας παραγωγής ξυλείας.

prassia-eyrytanias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν δέχεται σχόλια σε greeklish .