Αν σε καταφέρουν να ρωτάς λάθος ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαντήσεις.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ξέρετε πώς βγήκε η λέξη Paparazzi (ο "αδιάκριτος" φωτογράφος);


Η λέξη της εβδομάδας από τα 24γραμματα: Είναι ελληνικό επώνυμο ο Παπαράτσι (< Παπασαρατσης);
Παρουσίαση με λίγα λόγια: Η ιστορία της παγκόσμιας, πλέον, λέξης παπαράτσι (ιταλ. paparazzi) ξεκίνησε, το 1959, από τον Ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας "Γλυκιά Ζωή" (La Dolce Vita). O Fellini απέδωσε αυτό...
 το παρατσούκλι σε έναν από τους φωτορεπόρτερ της ταινίας του, με αποτέλεσμα να διαδοθεί παγκοσμίως και να προσδιορίζει τον "αδιάκριτο φωτορεπόρτερ"
Τι σημαίνει, όμως, το όνομα παπαράτσι και ποια είναι η σχέση του με την Ελλάδα;
Ο καθηγητής Μπρουνο Μιλιορινι αναφέρει ότι ο Φελίνι δανείστηκε αυτό το όνομα από το μυθιστόρημα του Άγγλου George Gissing (1857-1903) "by the Ionian sea", το οποίο είχε γραφτεί το 1901, αλλά μεταφράστηκε στα Ιταλικά το 1957. Στο εργο αυτό ο Gissing αναφερει για κάποιον ξενοδόχο στο Καταντζαρο με το ελληνικό όνομα Papasaratsis (: prete sellaio, παπάς-σελοποιός). Αυτό το όνομα άρεσε στο Φελίνι και το έδωσε σε ένα από τους φωτογράφους της ταινίας του. O Παπασαρατσης (στα ελληνικά γνωστό και το επώνυμο Παπασαμαρας), λοιπόν, κατέληξε να γίνει ο γνωστός μας παπαράτσι. Στα 24grammata.com υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και η αγγλική, γερμανική, ιταλική βιβλιογραφια. (Γιωργος Δαμιανος).
Για περισσοτερα στο: 24grammata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν δέχεται σχόλια σε greeklish .