Αν σε καταφέρουν να ρωτάς λάθος ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις απαντήσεις.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η Φιλοζωία στην Ελλάδα

Η Φιλοζωία στην Ελλάδα

Από την Καλλιόπη Σιμιτσή και την Christiana Berg

Την λέξη φιλοζωία την βρίσκουμε στο λεξικό με τον όρο «ο ζωόφιλος» [λόγ. < αρχ. φιλόζωος], που σημαίνει αυτός που δείχνει ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα• φιλόζωος: Zωόφιλα αισθήματα. || (ως ουσ., για πρόσ.): Oι σύλλογοι των ζωοφίλων, φίλων των ζώων.. Zωόφιλοι που ταΐζουν και φροντίζουν τα αδέσποτα σκυλιά. [λόγ. < γαλλ. zoophile < zoo- = ζωο- 1 + -phile = -φιλος]. Με αφορμή τα χυδαία σχόλια που ακολούθησαν το Δελτίο Τύπου της Himaira Team στο animalspress, σκεφτήκαμε να γράψουμε την γνώμη μας για το θέμα της φιλοζωίας. Και ας γράψουμε πρώτα: Τι δεν είναι φιλοζωία : 
Η φιλοζωία δεν είναι απάντηση στα ψυχολογικά σου προβλήματα.
Η Φιλοζωία δεν είναι το υποδεκάμετρο της δικής σου αξίας.
Η Φιλοζωία δεν είναι μια «φθηνή εναλλακτική» φιλανθρωπία.
Η Φιλοζωία δεν έχει την αύρα της κοσμικής φιλανθρωπίας και δεν προσφέρει ανάλογο στάτους.
Φιλοζωία δεν είναι να φροντίζεις δεκάδες ζώα αλλά να μην μιλάς με τον γείτονα.
Φιλοζωία δεν είναι η μόδα της εποχής όπου τα ζώα ζουν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε μπαλκόνια, βεράντες και ακατάλληλους χώρους, ταράζοντας την ησυχία και την συνείδηση των περιοίκων.
Φιλοζωία δεν είναι μια φθηνή εναλλακτική φιλανθρωπία.
Φιλοζωία δεν είναι η εγκατάλειψη ενός ζώου, που θεωρείται απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Και τότε τι είναι φιλοζωία?
Είναι μια ακούσια λειτουργία, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η πέψη. Δεν χρειάζεται να την επιλέξουμε για να αντιληφθούμε ότι την έχουμε ανάγκη.

Τελικά υπάρχει φιλοζωία στην Ελλάδα?
Όχι φιλοζωία δεν υπάρχει .
Αλλά υπάρχουν οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, άνθρωποι που θυσιάζουν την ζωή τους για αυτά, άνθρωποι που πετάγονται στους δρόμους, γιατί δεν έχουν πλέον χρήματα να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τα ζώα που περιθάλπουν.

Ήρθε πλέον η ώρα εμείς οι άνθρωποι αυτού του αιώνα να αναλογιστούμε αν είμαστε φιλόζωοι και άνθρωποι ή απάνθρωποι.
Η ζωή των ανθρώπων πλέον εξαρτάται από το χρήμα. Η παγκόσμια οικονομία τρέφεται με το αίμα των ζώων. Ο άνθρωπος, το θαυμαστό αυτό πλάσμα έχει δύο όψεις, από την μία είναι ένα φιλεύσπλαχνο ον γεμάτο αγάπη και αλτρουισμό και από την άλλη ένα καταστροφικό όν που σπέρνει τον όλεθρο. Και αυτό γιατί ο ανθρωποκεντρικός πολιτισμός μας, θεώρησε τον άνθρωπο κυρίαρχο ζωικό είδος και όχι αυτό που είναι, ένα ακόμη θηλαστικό στον πλανήτη μας και τον ώθησε να αυθαιρετεί στο ζωικό-φυτικό κόσμο.

Τα αδέσποτα ζώα είναι το δένδρο, το δάσος είναι οι αιτίες που οδηγούν κάποια ζώα να καταλήγουν αδέσποτα. Οι Έλληνες δεν έχουν φιλοζωική παιδεία και όλα ξεκινάνε από εκεί. Χωρίς να κατανοούν πως ένα ζώο είναι όπως ένα παιδί, αψηφούνε αυτήν την αρχή και αποδίδοντας τον τίτλο «παιχνίδι» στα κατοικίδια, τα παίρνουν, τα βάζουν στο σπίτι τους, τα βαριούνται ή τότε αντιλαμβάνονται τι πάει να πει κατοικίδιο και στο τέλος το πετάνε στον δρόμο.

Με βάση τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, δεν είμαστε ένα μοναδικό ον, αλλά είμαστε το μοναδικό είδος που διέπεται από ηθικούς κανόνες και το μόνο είδος που μπορεί να αγωνιστεί για την σωτηρία των άλλων ειδών.
Το να ντυθούμε φορώντας γδαρμένα ζώα, δεν είναι αναγκαίο πλέον, εφόσον υπάρχουν χιλιάδες άλλα υλικά για να εξυπηρετήσουν αυτόν τον σκοπό.
Το να δοκιμαστούν στα ζώα φάρμακα, στην αρχή ήταν απαραίτητο. Τώρα πια υπάρχουν άλλες μέθοδοι που εξυπηρετούν και αυτόν τον σκοπό.
Το να γδέρνουμε λοιπόν τα ζώα για να ντυθεί η κάθε ματαιόδοξη ...είναι έγκλημα.
Το να δοκιμάζουμε φάρμακα στα ζώα για να μην χρησιμοποιηθούν οι σαφώς ακριβότερες μέθοδοι από την πάμπλουτη πλέον φαρμακοβιομηχανία είναι επίσης έγκλημα .
Το να δοκιμάζονται καλλυντικά στα ζώα για να ικανοποιεί την αυταρέσκεια του ο κάθε «άνθρωπος» που θέλει να διατηρηθεί νέος, είναι ακόμη ένα έγκλημα.
Το να θεωρείται το κυνήγι νόμιμη και «φιλοπεριβαλλοντική» δραστηριότητα, που διεξάγεται για επιστημονικούς-παραδοσιακούς-ψυχαγωγικούς και άλλους λόγους και να μην τολμούμε να το απαγορεύσουμε, γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει ζώο για να κυνηγηθεί, είναι και αυτό έγκλημα.
Το να ψάχνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βρει φόρμουλες επιβίωσης του Τσίρκο – αυτού του μετακινούμενου μπουλουκιού βασανισμένων ζώων –, αντί να το καταργήσει, είναι έγκλημα.
Το να παίρνεις ένα ζώο - παιχνίδι και να το πετάς μετά από λίγο στο δρόμο είναι και αυτό έγκλημα.
Η ελευθερία δεν είναι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα των ανθρώπων αλλά και των ζώων.

Στην φιλοζωία της Ελλάδος, σε αυτόν τον χώρο που υποτίθεται ότι μοναδικός στόχος είναι η ευημερία των ζώων, υπάρχουν κυκλώματα.
Κυκλώματα παρανόμων υιοθεσιών, κυκλώματα για να εισπράττουν κάποιοι που επιδεικτικά φροντίζουν τα ζώα, κυκλώματα αποστολής ζώων στο εξωτερικό με το αζημίωτο, απλά και μόνο για να μην υπάρχουν εδώ άσχετα αν δεν ξέρουμε τι έγιναν αυτά τα ζώα. Αγαπάνε τα ζώα ως αντικείμενα που θα τους φέρουν κέρδος και δεν τα αντιλαμβάνονται ως όντα με ανάγκες.
Και το κράτος κωφεύει γιατί συμφέρει σε αυτό να μην υπάρχουν ζώα στον δρόμο.

Τα φιλοζωικά σωματεία πρέπει να σταματήσουν τις εξαγωγές και να δώσουν περισσότερη βάση στην ενημέρωση του κόσμου για τα αδέσποτα και πως δημιουργούνται, αλλά και το κράτος να βοηθήσει στην ενημέρωση με spot στην τηλεόραση και επιμορφωτικά video.
Τα ζώα δεν ξέρουν τι θα πει θυμός, εκδίκηση, κέρδος, ψέματα.
Αλλά εμείς οι άνθρωποι ξέρουμε.
Μπορεί να σταθήκαμε στα πόδια μας, αλλά ποτέ στο ύψος μας.
Είμαστε εκδικητικοί, ο ένας πάει να βγάλει τα μάτια στον άλλον, χωρίς λόγο και αιτία.

Ας μάθουμε τέλος πάντων να γερνάμε και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Ας αποδεχθούμε επιτέλους ότι έχουμε μία ζωή και ένα θάνατο και ας φύγουμε από αυτόν τον κόσμο ειρηνικά, χωρίς να βλάπτουμε τα άλλα πλάσματα γύρω μας.
Ας είναι ο αγώνας μας ένας γόνιμος αγώνας αγάπης γεμάτος σεβασμό για τα διαφορετικά είδη που μας περιβάλλουν και την γη όπου κατοικούμε.
Με τις πράξεις μας θα αλλάξουμε τα πράγματα και μόνο τότε ίσως γίνουμε όλοι πραγματικά φιλόζωοι….

Για την Himaira Team

Καλλιόπη Σιμιτσή
Christiana Berg
Web: www.himaira.gr
E-mail: himairateam@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog δεν δέχεται σχόλια σε greeklish .